Електрическо бъдеще на гърба на пикапи с V8 двигатели

top11

Chevy Silverado няма много общо с електрическите автомобили, но без негова помощ GM не може да поеме към бъдещето.

Автомобилите, които ще гарантират следващото десетилетие на General Motors, не са покрити със сензори за автономни управление, нито разчитат на батерии за задвижване. Не, бъдещето на GM зависи огромните пикапи, които често са по-скъпи от среден модел BMW. Средната цена на тежък пикап ($56 000) бие средната цена на BMW с почти $4000, заявява говорител на GM.

Пикапите на GM генерират годишен доход от $65 млрд. Най-тежките версии на Silverado и Sierra съставляват около 20% от общите пикап продажби на GM, като се продават на средна цена от $56 000.

Математиката е точна наука: GM влиза в бъдещето на раменете на пикапи, представени преди 20 и повече години. Оперативната печалба от големите пикапи, изчислява Дейвид Уинстън от Morningstar Inc., е почти $12 000 на бройка. GM отчита продажби на 210 000 тежки пикапа през миналата година. Това прави над $2 млрд. приход (преди облагане).

На този фон е повече от ясно защо GM реши да се отърве от седаните, като ще вкара още 1000 човека в производството на тежки пикапи в завода си във Флинт, основно работници, освободени от други заводи на концерна.

Печалбата на GM за година от пикапите покрива разходите от $1 млрд., който производителят влага в подразделението за автономни автомобили GM Cruise LLC, чиято първа услуга за мобилност ще бъде лансирана тази година. GM продаде дял от Cruise на SoftBank Vision Fund за $2,25 млрд. и друг дял на Honda Motor Co. за $2,75 млрд.

Пикапите помагат за запълване и на друга голяма дупка, отворена от електромобилите. През 2016 г., първата цяла година на Chevy Bolt на пазара, автомобилът е губил по около $9000 на бройка. Но това вече не значи нищо. До 2022 г. световната автомобилна индустрия ще похарчи $255 млрд. за електромобили и още $61 млрд. за развитие на технологии за автономно управление, казва миналогодишен доклад на консултантите от AlixPartners.

Естествено, GM печели и от други свои модели, но не толкова. Кросоувърът Chevy Equinox носи по около $3000 оперативна печалба, на Chevy Malibu е на загуба. Това важи и за други пътнически автомобили, особено ако заводите, които ги произвеждат, работят на под 70% от капацитета си. Няколко завода на GM работят на една смяна, а заводите в Охайо (за компактни модели) и Детройт (седани) ще бъдат затворени.

През миналата година GM е продал над 800 000 пълноразмерни пикапи. Към тях се добавят още 170 000 средноразмерни Chevy Colorado и GMC Canyon, които също правят добра печалба. От друга страна Bolt EV не успя да премина границата от 20 000, като продължава да губи пари.

Именно пикапите носят на плещите си целия концерн, генерирайки по около $9 млрд. печалба.