ЕС поръчва летни униформи на еврограничарите

picture-1

Европейските лидери си обещаха новата брегова и гранична охрана да заработи до лятото, когато се очаква нов пик на бежанците.

Лидерите се събраха последно за годината в Брюксел вчера и демонстрираха решимост да създадат европейска агенция, която да преценява рисковете по външните граници на ЕС и да изпраща полицаи и дронове да ги пазят, ако националните власти не се справят, дори те, да не искат това. С 1500 корпус за бързо реагиране и 1000 служители тя ще оценява кой как си върши работата и ще се меси при опасност от нахлуване и ще има собствено оборудване, включително кораби.

Граничната служба ще бъде одобрена до 6 месеца, ако трябва и с мнозинство, без обичайното единодушие, съобщи германският канцлер Ангела Меркел.

Премиерът Бойко Борисов се обяви в подкрепа на идеята. „България се справя сама. Разбира се, ако има финансова помощ – не бихме отказали. Но на тези, които не се справят и застрашават свободното движение в Европа, трябва да им се помогне. Това не е обидно“, коментира той.

В добавка се въвеждат и проверки на документите на всички европейски граждани, влизащи или излизащи от Съюза по суша въздух и море. Паспортите ще се сверяват спрямо няколко бази данни като тези за издирваните престъпници, терористи, радикализирани лица, в базите данни за откраднати документи и др.

Затова пък отново не бе постигнато решение за добавяне на 6-те страни от Западните Балкани и Турция в списъка на сигурни държави, чийто граждани трудно ще получават убежище в ЕС и ще се връщат у дома по съкратена процедура. Няма съгласие и по това кой колко да даде за събирането на 3-те милиарда евро, които Турция иска, за да не пуска бежанците в Европа. €2 млрд. трябва да се внесат от 28-те, след като Европейската комисия реши да удвои своя принос до 1 млрд.

Турският премиер Ахмет Давутоглу, който се видя преди срещата на върха с премиерите на 10 европейски държави (България не участва), сред които Германия, Франция, Холандия, Словения, Гърция и др., получи укори, че Анкара не изпълнява своята част от договорката. Броят на имигрантите, влизащи всеки ден в ЕС през Гърция – 4000, не се е променил след сключването на споразумението преди 2 седмици. Лекият спад спрямо октомври (6000-7000 дневно) се дължи по-скоро на лошото време, се казва в доклад на Съвета, разпространен малко преди срещата в Брюксел.

Давутоглу казал, че страната му ще изпълни обещаното, но че изплащането на договорените пари и вземането на бежанци директно от Турция, трябва да се случат.

Абсолютен приоритет е да се спре потокът на бежанци от Турция, заяви пък белгийският премиер Шарл Мишел.

Страната му е сред държавите, които искат да се включат в нова схема за прехвърляне на сирийски бежанци, директно от Турция. Така те ще могат да подбират хората, които ще заживеят при тях, а на бежанците ще се спести рискованото пресичане на Средиземно море.

Тази легална имиграция няма да е факт обаче преди пролетта. Условие тя да бъде задействана е Турция чувствително да намали броя на хората, които през нейна територия влизат нелегално в ЕС.

Европейските лидери отново се врекоха да си спазват обещанията. Сред тях да ускорят презаселването на бежанци от Гърция и Италия към вътрешността на Съюза. За 3 месеца са преместени само 208 души от 160 000 договорени. От 11 центрове за прием на имигранти в Гърция и Италия работят само 2. Едва 658 души, за които е установено, че нямат право на международна закрила, са върнати от където са дошли.

Не беше взето решение по 4-те условия, поставени от Великобритания за оставането ѝ в Съюза, макар че темата беше дебатирана повече от 3 часа. Най-големи проблеми създава искането на Лондон европейските граждани, работещи на Острова да нямат достъп до социално осигуряване през първите 4 години от престоя си, независимо дали работят.